nauka.offnews.bgАрктическата система на НАСА за наблюдение на озона съобщава за образуването

...
nauka.offnews.bgАрктическата система на НАСА за наблюдение на озона съобщава за образуването
Коментари Харесай

Нова озонова дупка се отвори над Северния полюс

nauka.offnews.bg

Арктическата система на НАСА за наблюдаване на озона оповестява за образуването на голяма дупка в озоновия слой над Северния полюс, която може би е най-голямата и е рекордна за Северния полюс.

През март отчетите за метеорологичните балони откриха спад от 90 процента на озона в основата на пласта.

Въпреки че обстановката към момента се прави оценка, това евентуално е най-голямото понижаване на озона в района до момента. Двете предходни през 2011 година и 1997 година се смятат за мини-дупки, така като не задоволително значими, с цел да може да се квалифицират като пълноценна дупка като тази, която бе над Южния полюс.

„ Имаме най-малко толкоз загуби, колкото през 2011 година и има някои индикации, че може да е повече от 2011 година “, съобщи за Nature Глория Мани (Gloria Manney), атмосферен академик от NorthWest Research Associates в Сокоро, Ню Мексико.

От края на 70-те години на предишния век знаем, че поради няколко химикала е намалял озоновия пласт, който пази живота на нашата планета от рисковите ултравиолетови лъчи на Слънцето. Следствие от това привършване са формирани озонови дупки над полярните региони.

Озоновата дупка над Антарктида се образува всяка зима и нейният размер стартира да понижава единствено с помощта на приемането на Монреалския протокол през 1987 година, който дефинира крайни периоди за последователно преустановяване на разнообразни озоноразрушаващи газове, най-известните от които са хлорофлуоровъглеводородите (CFCs). Антарктическата дупка се сви до най-малкия си размер още през 2019 г. , показвайки на света, че можем да работим дружно за реализиране на големи цели. 



Промените в озона над Арктика от 1 ноември. NASA Ozone Watch

Екстремното понижаване се дължи на тези индустриалните химикали и доста характерни условия, които се случват на полюсите. Когато температура спадне доста, тя разрешава да се образуват високи облаци, богати на ледени кристали. Химикалите и CFC в атмосферата провокират реакция на повърхността на облаците, която разяжда озоновия пласт. Това са идеални условия за ускорение на реакцията и по този метод по-ефективно освобождение от озона. Антарктида има доста по-ниски температури от Арктика и заради тази причина дупката е присъща за южните полярни региони, а не толкоз за северните.

Тази година извънредно ниските температури, които обгърнаха Северния полюс, сътвориха условия за отваряне на голяма нова дупка. Не е ясно по какъв начин обстановката ще се развива през идващите няколко седмици, когато Северното полукълбо ще бъде все по-осветено от Слънцето, тъй че учените продължат да наблюдават процеса.


Опасно ли е?
Нещата щяха да бъдат доста по-лоши тази година, ако не бе приет Монреалския протокол през 1987 година Озоновата дупка в Антарктида към този момент е на път за възобновяване - предходната година дупката бе най-малката до момента, само че ще са нужни десетилетия химикалите да изчезнат изцяло от атмосферата.

Арктическата озонова дупка не съставлява опасност за здравето, тъй като Слънцето вече стартира да се издига над хоризонта по високите ширини, кооментира Маркус Рекс (Markus Rex), атмосферен академик от Института " Алфред Вегенер " в Потсдам, Германия. През идващите седмици има дребна възможност дупката да се пренесе към по-ниските ширини в по-населените региони - в този случай хората може да се наложи да употребяват слънцезащитен крем, с цел да избегнат слънчево изгаряне. „ Няма да е мъчно да се оправим “, споделя Рекс.

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР